Què es necessita per crear una ONG

Durant les últimes dècades el treball que han exercit les ONG ha estat excepcional. Aquestes organitzacions sense fins lucratius han proporcionat ajuda i suport en situacions complexes que afecten actualment a la societat. Països en conflicte, desastres naturals, drets humans, educació, cura del medi ambient, salut … són només una part de totes les àrees on aquestes organitzacions no governamentals s’enfoquen per proporcionar la seva ajuda.

El món de les ONG és captivador, per tant, si comptes amb aquesta gran vocació i desitges crear una d’aquestes organitzacions sense ànim de lucre, aquest article és per a tu. Aquí obtindràs les recomanacions necessàries i informació rellevant que et guiaran en la creació de la teva pròpia ONG.

El primer pas per crear la teva ONG: l’ideari

Cada any a Europa sorgeixen centenars d’ONG, però un gran percentatge d’elles sol funcionar uns mesos i després cessen les seves funcions. El principal motiu d’aquesta situació és la manca d’una idea sòlida que permeti captar voluntaris, fons i materials, sent tots ells recursos que seran imprescindibles perquè l’ONG pugui mantenir-se en el temps.

Per aquest motiu, és important construir una base sòlida que faci possible el funcionament, permanència i creixement de l’ONG.

Has començar realitzant un estudi del problema que vols atendre, planificar l’abast de les teves activitats, analitzar el treball d’altres ONG similars i exposar les fortaleses de les teves activitats davant els projectes d’altres ONG.

En realitat, has d’efectuar un petit estudi de màrqueting i planificació. Això et permetrà convertir una idea abstracta en un projecte tangible mitjançant la redacció d’un document inicial. Aquest document serà l’ideari que reflectirà totes les idees que donaran vida a la teva organització. Allà s’establirà el motiu que et va portar a crear l’ONG, les activitats que es realitzaran, la seva finalitat i la forma en què es podran captar fons.

Creació formal d’una ONG: els estatuts

Al comptar amb un ideari, el següent pas és la conformació legal de la teva ONG. Per aquest procediment és de vital importància crear un segon document conegut com els estatuts, en aquest document es defineix el següent:

  1. Nom de l’ONG i adreça on s’ubicarà la seva seu. És important destacar que el nom ha de ser únic per al seu registre.
  2. Abast: dintre dels estatuts s’ha d’establir un abast per a l’actuació de l’ONG. S’ha de definir si aquesta funcionarà localment, en una comunitat autònoma, a tot Espanya o si serà internacional.
  3. Objectius: en el document formal de constitució de l’ONG s’ha de plasmar quins seran els objectius de l’organització sense ànim de lucre.
  4. Activitats que realitzarà l’ONG.
  5. Pla de presa de decisions.
  6. Membres fundadors de l’ONG, responsabilitats i dades personals dels mateixos.
  7. Mètodes que s’utilitzaran per a la captació de fons i materials per al funcionament de l’organització.

En els estatuts també s’ha d’assenyalar quin és el codi ètic de l’organització. Finalment, s’ha de crear l’acta fundacional on s’especificaran els membres de l’ONG, els seus càrrecs i l’acceptació dels estatuts. L’acta fundacional ha de ser signada per tots els membres allí descrits.

Els estatuts i l’acta fundacional seran documents requerits en el moment de realitzar la inscripció de l’ONG davant el registre corresponent (Registre d’Associacions Autonòmic o Registre Nacional d’Associacions).

Una vegada conclòs el registre o inscripció davant el registre corresponent, la teva ONG ja podrà començar a funcionar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.